08 července, 2012

Recenze- Křídla


Recenze- Křídla

Název: Křídla
Autor: Aprillyne Pikeová
Žánr: Fantasy/ Romantický
Nakladatelství: Fortuna Libri
Počet stran: 294
Rok vydání: 11/2011

Anotace:
Patnáctiletá hrdinka jde poprvé do školy (předtím ji učila matka) a snaží se přizpůsobit novému prostředí. Brzy najde přítele, který jí podá pomocnou ruku. David se nemusí přemáhat, nová spolužačka je nesmírně krásná, jemná a milá dívka. Vypadá jako víla, říká si David, ale to ještě netuší, že není daleko od pravdy a že jej po boku Laurel čekají pěkně horké chvíle. Bytosti z jiného světa se dostávají mezi lidi a začíná boj na život a na smrt…

Obsah:
Ze začátku úplně normální dívka Laurel, žijící se svojí mámou a tátou v městě Crescent City, do kterého se nedávno přestěhovali. Laurel se učila doma, s mámou a když má teď nastoupit do nové školy, je to tak trochu šok.
Hned první den ale potkává Davida, který se stává jejím věrným přítelem. Několik dní poté, se Laurel objeví na zádech malý kopeček, který se postupně zvětšuje. Laurel je vyděšená, protože si myslí, že by to mohl být nějaký nádor.
Za pár dní ale kopeček zmizí a místo něj se jí na zádech objeví „křídla“. Přesněji řečeno květ. Neví, co dělat, skrývá ho. Nakonec se rozhodne říct to Davidovi. Ten kupodivu je docela v pohodě a přijde mu to na jednu stranu super. Když se Laurel se svou rodinou vypraví na místo svého bývalého bydliště, potkává v lesech Tamaniho, který se jí zdá být podobnější, než si vůbec myslela.

Můj názor:
Tak nejprve bych chtěla napsat, že ke knížce jsem se vlastně dostala díky kamarádce, která o ní dělala referát do školy. Po pár dnech mi to nedalo a v knihovně jsem si ji půjčila.
Nečekala jsem od knihy nic velkého, žádný zvrat. Byla to pro mě prostě oddechovka mezi knížkami. A tak to vlastně i bylo. Knížka byla napsaná tak nějak lehce, srozumitelně a nenáročně.
Navíc tohle tu ještě nebylo. Že se někdo mění v upíra, vlkodlaka nebo jinou nadpřirozenou bytost, to ano, to už jsem četla nesčetněkrát. Ale rostlinu? To mě překvapilo...
Prakticky žádné závratné chyby se autorka nedopustila. Přece jen jsem ale rejpal a pár věcí si neodpustim napsat.
Půlka knížky byla prakticky jenom o tom, jak dělala Laurel s Davidem pokusy, a zjišťovali, co že je Laurel vlastně zač. Až se přehoupl počet stran přes půlku, začalo se teprve něco dít.
Dál mě poměrně rozčilovali chyby v uvozovkách a přímé řeči. Knížka se kvůli tomu četla podstatně hůř. Nevěděla, jsem kdy, kdo začíná mluvit… no prostě trochu zmatek.
To by bylo o první polovině. Druhá se mi četla o hodně líp, začínalo se něco dít, děj proudil, k téhle části nemám prakticky co dodat.
Konec musím pochválit. To, jak se topili ve vodě byla podle mě ta nejpovedenější část, společně s úplným koncem. Sama se totiž vody děsim, takže jsem četla se zatajeným dechem a hlavním hrdinům jsem držela palce, co to šlo.
Ještě bych chtěla něco podotknout k Laurel. Byla to asi jediná postava, se kterou jsem se za historii mých přečtených knih dokázala ztotožnit. Chovala se naprosto přirozeně, reakce nebyly vůbec přehnané. Jediné, co pro mě bylo mírně matoucí, proč pořád oblbovala oba kluky :DD… Ti z ní chudáci museli být zmatení..

Hodnocení:
Knížka byla dobrá.. Ne špatná ale ne skvělá. Jak jsem psala na začátku, prostě oddychovka. Žádné náročné čtení. Druhý díl si přečtu ráda, ale ne proto, že by mě kniha svým napětím a originalitou tak nadchla, ale proto, že chci vědět, jak to dopadne s Tamanim a Laurel :DD







11 komentářů:

  1. ja som skôr team David 8D mám na knihu rovnaký názor ako ty 8)

    http://readandwatchlikeme.blogspot.sk/2012/08/kridla-1.html

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka je prostě a jednoduše pro mnohem mladší než jsme my..desetiletá ségra z ní byla nadšená.. já už tolik ne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu říct, že by se mi nelíbila, ale jak jsem psala, pro mě spíš nenáročná oddechovka :)

      Vymazat
  3. Tahle knížka se mi líbila, jak říkáš je to taková oddechovka. Recenze se ti povedla :D až na to že já jsem team David :D proč holka vždycky zná jednoho kluka (má ho ráda) a potom pozná dalšího (ten kterej nám dává milostnej tr...):D je to tak v půlce knih :D proč nemůže zůstat s tím prvním :D Mám doma asi půl roku dvojku a ještě jsem ji nečetla (měla bych se stydět, já vím) když jsem začala a byl tam furt Tamani na začátku :D a toho já nemusím :D není o nic lepší než David :D ten tam pro ni aspon byl, když ona ho potřebovala :D a nic nevěděla :D jinak se těším na recenzi ke kouzlení :D snad bude :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Denii, já jsem určitě team Tamani, protože jsem spíš na ty tajemné záporácké typy :D ale máš pravdu, že ty knihy jsou všechno na jedno brdo a bývá to s těmi kluky podobné, i např. v Železném králi to tak vlastně bylo :)

      Vymazat
  4. Křídla jsem četla poměrně dávno a musím říct, že mě kniha zklamala. Asi jsem čekala něco jiného, lepšího ... Příběh byl takový roztomilý a pro mladší čtenáře asi super, ale mě to neuchvátilo a do pokračování se nějak nehrnu. Možná si to časem přečtu, každopádně teď mají přednost jiné tituly ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě když jsem ji dočetla se taky moc nelíbila, ale jak jsem si teď od téhle knihy a série dala chvíli pohov, musím říct, že se už vážně těším, až si další díly přečtu :) Teď vlastně bude i trojka, tak si asi zbývající dva díly brzo pořídím :)

      Vymazat
  5. Knížka se mi hodně líbila. Máš pravdu, je to taková oddechovka a byla jsem i překvapena jak to všechno vyvrcholilo... Mám doma i druhý díl, těšim se až si ji přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím s tebou, kniha byla spíše oddychová a nemuselo se u ní moc přemýšlet. Takové milé, holčičí malé dílo. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Křídla jsem ještě nečetla, ale ráda bych, líbí se mi příběh (víly! :)), obálka i anotace... Zkrátka mě to zaujalo :). Ale neočekávám od toho něco těžkého, spíš oddechovou četbu... Uvidím :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mě se knížka také celkem líbila, ale musím říct, že už mám po krk takových knih, které mají vlastně téměř stejný příběh a jediné co se mění jsou "druhy" bytostí (víly, andělé, ..)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)