24 září, 2012

Rozhovor s Karolinou Limrovou

Už před nějakým časem jsem napsala české autorce Karolině Limrové, známé především díky knihám Dvě zrcadla a Dva meče, které vyšli u nakladatelství Host, jestli by se mnou neudělala rozhovor. Překvapilo mě, že autorka odpověděla kladnou reakcí a tímto bych jí chtěla poděkovat za poskytnutý rozhovor, protože se s ní skvěle spolupracovalo :). A na co jsem se Karolíny zeptala?


JÁ: Jak jste přišla k námětu knihy Dvě zrcadla?
KAROLINA: Ten námět si mě tak nějak našel sám. Snídala jsem, hlavu ještě tak trochu ve spánkovém režimu, a najednou jsem měla před očima takový obraz. Dva lidé, ona a on, každý na jiné straně zrcadla. Natahovali k sobě ruce, toužili se k sobě dostat. Trvalo ještě asi dva týdny, než jsem si promyslela hrubý nástin jejich příběhu, ale ten prvotní nápad začal tímto obrazem.
JÁ: Kde jste čerpala inspiraci? Máte nějaký svůj "rituál", který Vám pomáhá při tzv. "tvůrčím bloku"?
KAROLINA: Bude to znít asi strašně, ale hodně mi pomáhají domácí práce. Například žehlit nemůžu bez toho, abych si k sobě vzala i blok a tužku, protože při práci se mozek tak nějak zrelaxuje a přicházejí nápady. Ty se ale někdy vynoří i v naprosto neočekávaných situacích. Na návštěvě u přátel, na nákupu... To se pak snažím myšlenky alespoň heslovitě zaznamenat do mobilu.

JÁ: A teď trošku statistik. Jak dlouho Vám trvalo knihu napsat a jak to bylo s nakladatelstvím? Byl Host první, kam jste knihu posílala?
KAROLINA: Každá z nich mi trvala asi tak půl roku. To neznamená, že bych na nich pracovala denně. Čas od času prostě přicházejí krize a člověku se do toho nechce. A ano, nakladatelství Host bylo první nakladatelství, do kterého jsem knihu posílala. Tehdy byla ještě nedopsaná. Chtěla jsem znát profesionální názor, jestli má smysl v psaní pokračovat. A ono to vyšlo.

JÁ: Čtete? Jestli ano, stejný žánr, jaký píšete, tedy fantasy?
KAROLINA: Bývala jsem fanatická čtenářka, ale od té doby, co jsem začala psát, je to trochu bída. Líbí se mi spousta různých žánrů, nejen fantasy. To ale asi vede, stejně jako romantická literatura. Jinak ale miluji sci-fi a občas si dám i nějakou tu detektivku. Kdybych ale měla říct, čeho jsem za poslední tři roky přečetla nejvíc, byly by to příběhy amatérských autorů publikujících na různých webech. Převážně se jedná o fanfiction.


JÁ: A teď k postavám, jste hrdá na to, jak jste je zformulovala? Vyhovují tomu, jak jste si je představovala, nebo byste teď dodatečně něco změnila, kdyby to šlo?
KAROLINA: Tohle je opravdu těžká otázka. Obecně bych řekla, že postavy jsou takové, jaké jsem je chtěla, i když během psaní se každá z nich nějakým způsobem vyhranila. Je to jako když se s někým seznámíte. Nejdřív ho znáte jen povrchně, ale čím víc času s ním strávíte, tím podrobnější věci o něm víte. Stejně jako u skutečných lidí pro ně platí, že vám občas některými svými vlastnostmi lezou na nervy. A tak to má asi být, jinak by čtení bylo strašná nuda.

JÁ: Chystáte novou knihu Kukačka. Mohla byste nám prozradit několik podrobností? Např. kdy se na knihu můžeme těšit a jestli bude podobného rázu, jako Vaše dvě prvotiny?
KAROLINA: Kukačka je má srdeční záležitost, takže její publikování očekávám s velkým rozechvěním. Navíc vyjde tentokrát u jiného nakladatelství a já jsem trochu napjatá, jak se nám vydaří spolupráce. Jedná se o napínavý romantický příběh ze současnosti, jehož hlavní hrdinkou je dívka, která se ve špatný čas ocitne na špatném místě. Dostane nabídku, která jí může hodně přinést, ale která zároveň ohrozí její život a také velmi otestuje její charakter. Ta nabídka se týká záměny totožnosti. Víc zatím neprozradím. Ještě není jistý ani konečný název, Kukačka je pouze titul pracovní. Kniha by měla vyjít začátkem příštího roku.
  
JÁ: Co byste poradila lidem, kteří také píší a rádi by vydali knihu? Máte nějaké tipy?
KAROLINA: . Pro mě bylo nedocenitelnou zkušeností publikování na internetu. Tam si okamžitě můžete otestovat, co se povedlo a co ne. Čtenáři vám dají vědět, jestli se jim vaše psaní líbí. A druhou zásadou je nic neuspěchat. Příběh i vaše nadání by měly zrát a to chce čas. Obecně platí, že čím více píšete, tím jistější váš jazyk bude. Takže na sobě pracujte, podělte se o to, co jste stvořili se čtenáři na internetu, a nikam nespěchejte.

JÁ: A nakonec, co byste vzkázala fanouškům, kterých je vážně hodně, protože Vaše kniha se stala takovým českým hitem?
KAROLINA: Teď se musím usmívat, protože si nejsem jistá, jestli bych své knihy nazvala hitem. Nicméně, vedou si celkem dobře a já jsem za to hodně vděčná. Stejně jako jsem vděčná za čtenáře, kteří mají rádi mé příběhy a podporují mě. Ať už tím, že nechají nějaký vzkaz, nebo si prostě koupí mou knihu. Je to krásný pocit, udělat někomu radost a dozvědět se, že se někdo díky mně cítil dobře. Takže vzkaz fanouškům? Děkuji vám. Bez vás bych neměla chuť pokračovat.

Romantický román Dvě zrcadlaTak toto byl rozhovor s Karolinou. Zrovna čtu její knihu Dvě zrcadla a zatím to vypadá víc než dobře, recenze se v nejbližší době určitě dočkáte :). Teď trošku technická, chystám se udělat více takovýchto rozhovorů, s různými autory, později snad i zahraničními a založit tak novou rubriku. Byla bych ráda, kdybyste mi dali vědět, do komentářů, na e-mail nebo třeba facebook, jestli se Vám nápad líbí a brali byste to :)

Mějte se fajn a čtěte,
Zuzzi.







4 komentáře:

  1. Karolka je úžasná spisovatelka a já miluju o její knížky. Kukačky už se nemůžu dočkat, je to i moje srdcová záležitosti, i když v jiném smyslu než to myslí autorka. Jsem zvědavá na oficiální název, já osobně ovšem název Kukačka zbožňuju.
    Jinak jsem, Zuzzi, zvědavá, co na knížku (a na Dva meče) budeš říkat i dál, musíme si na sraze o tom pokecat. Tenhle nápad s rozhovory se mi moc líbí a zvlášť s těmi českými. Alespoň je vidět, že i v takové malé zemičce jako je ČR máme úžasné a talentované autory.

    (Skřítek | http://nocni-skritek.blog.cz/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I mě to baví, dělat rozhovory. Zjistím u toho, jak příjemní a ochotní autoři většinou jsou :)

      Vymazat
  2. Tohle je krásný rozhovor! :) Autorka opravdu odpovídá smysluplně a asi jako jediný mě opravdu zaujal. V poslední době se s rozhovory roztrhl pytel a žádný se mi nelíbil tolik jako tento. :)
    Určitě v tom pokračuj. Ráda si přečtu nějaké rozhovory s autory, které mám ráda. Neplánuješ třeba i Richelle Mead? :) Té jsem chtěla napsat už dlouho, ale nějak se k tomu nemůžu dokopat. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, určitě bych ji ráda zařidila na seznam, ale těžko říct, zda bude mít čas se mnou rozhovor udělat :) Pokud se bude nápad líbit, chci začít s českými autory a dál se dokopat i k zahraničním autorům :)

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)