20 ledna, 2013

Líbání zakázáno by Nači Júki

























Proč jsem se na knihu vrhla útokem
Já nejsem zrovna „manga človíček“, ale když se mangy tolik rozmohly a spousta lidí si je chválila, řekla jsem si, že bych to měla zkusit taky. Chvíli jsem váhala, protože jsem se bála čtení zprava do leva, ale člověku to vážně za chvíli ani nepřijde a po delším čase si na to zvykne. Mými pokusnými králíky byly první dva díly mangy Fly high, kdy jsem si celé to prapodivné čtení vyzkoušela a všeobecně komiksy si zamilovala. Potom už jsem neváhala ani chviličku a hned se vrhla na další. A to je právě důvod, jak jsem se k Líbání zakázáno dostala. Z mnoha titulů jsem si vybrala právě tento, protože už podle anotace jsem nějak tušila, že by to mohla být zábava.

Posledně jsem při recenzi Noční školy (komiks) zavedla jakýsi nový způsob hodnocení mang a komiksů. Recenze je rozdělená na dvě části. V jedné hodnotím obsah a v druhé grafickou tvorbu.

Já obecně vzato nikdy nemůžu grafický vzhled mang hodnotit záporně. Já autory těchto uměleckých děl obdivuju, protože vím, že já bych nic takového nezvládla a že je taky málo takových, kteří ano. Navíc si myslím, že v tomto případě byla celá knížečka zpracovaná vážně dobře. Každá postava měla svůj osobitý vzhled, takže jsme vždy hned poznali, o koho jde. U jiných děl se mi občas stává, že si ve změti tváří na stránce mangy spletu jednu postavu s jinou. Je pravda, že bublinky s řečí se mi před obličejem pořád ještě trošku zmateně míhají a někdy musím přemýšlet, která ke komu patří, protože často je v tom pořádný zmatek.                Řekla bych ale, že to je takový typický „znak“ mang.
9/10

Obsahově mě manga určitě nezklamala. Právě kvůli tomu, o čem je, jsem si ji přečíst chtěla a jako námět to byl skvělý nápad. Škola se skupinou kavalírů, kteří se dívkám dvoří, ale zároveň si s nimi nesmějí nic začít. Nová dívka, hledající láskou a nenávidějící tyto chlapce právě kvůli tomu, že se nikomu nezavazují.
Myslím, že v tom nikdo z nás nemůže najít nic moc originálního, osnova celého příběhu je podobná jako u spousty jiných mang i knížek. Jedna odlišná dívka, chlapec hrající si na tvrďáka, jehož srdce změkne hned poté, co dívku uvidí. Asi každého napadne nějaký příběh s tímto námětem.
Neviděla bych v tom ale tentokrát nějaký zásadní problém. Nači Júki do toho vložila něco nového, něco co si myslím, že zasáhne velkou základnu čtenářů. Vždy jde o to, do toho zásadního vzorce zasadit něco nového. A to přesně se tady odehrálo, takže já jsem spokojená. Čtení jsem si užila a jako vždy to byla dobrá podívaná.
8/10

Hodnocení:
Mě umění vytvářet něco takového asi nikdy nepřestane udivovat. Jsem ráda, za každou příležitost si něco takového přečíst a prohlédnout. Přijde mi to jednoduše skvělé, milé a je to skutečné umění. Stejně jako každá kniha, do toho člověk musí dát kousek sebe a tady je to možná ještě znatelnější, protože se můžeme přímo dívat na to, jak si vypravěč postavy představuje, takže to zase získává celé trochu jiný nadhled než knihy. Proto, kdo hledáte něco pohodového a lehkého, myslím, že jste to právě našli J
8,5/10

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)