16 prosince, 2013

Pátá vlna by Rick Yancey (RECENZE)

Ve zkratce
The 5th WavePátá vlna je jednou z mnoha sci-fi příběhů a mohlo by se zdát, že v tomto žánru už čtenáře nemůže nic překvapit. Hromada fanoušků a filmová práva prodána do mnoha zemí ale říkají něco jiného. Pátá vlna se do tohoto žánru řadí proto, že má všechny prvky, jaké by taková kniha měla mít. Planetu napadenou záhadnými mimozemšťany, hromádku přeživších a vojenské zásahy posledních jednotek. Osud světa závisí na posledních tisících lidech. A jelikož se jedná o Young Adult příběh, nezapomeňte na romantickou zápletku.

Zaujme
Pokud se bojíte jednotvárnosti a jednoduchosti, nebojte se Páté vlny. Autorova silná stránka -, kterou se rozhodl plně uplatnit a zvýraznit – je preciznost. Vyhrát si s psychologií postav a skládankou celého příběhu ho očividně bavilo. Do knihy nám vložil několik různých myslí, několik různých vyprávějících postav a díky tomu také několik různých pohledů na celou okupaci a přežití. Zvláštním způsobem nechal těchto několik postav zkřížit si navzájem cesty a ukázal tak čtenářům, jak to vypadá, když má autor všechno do začátku do konce promyšlené.

Autorovo specifikum
Rick Yancey se určitě nevyžívá jen v zabíjení čtenářových oblíbených postav a prolíváním krve. Snaží se svým příběhem poukázat také na to, jak těžké je porozumět něčemu, co je pro nás neznámé. Donutí čtenáře položit si důležité otázky. Co jsme ochotní udělat pro přežití? Má cenu žít, když ztratíme to jediné, co nás dělá lidmi – lidskost? Pokud si nejste jistí, jak byste na tyto otázky odpověděli, bude pro Vás určitě zajímavé pozorovat, jak se s nimi poprali hlavní hrdinové.
Těm autor vdechnul život zajímavým způsobem. Nechal je chovat se přirozeně, podle jejich charakterů. Nevyhýbá se ve svém vyprávění metaforám (často dost komickým) a slangové mluvě. A to je asi zejména to, co jeho knihu odlišuje od ostatních.

Postavy
Je pro nás téměř nepředstavitelné, že by se náš život měl najednou o tolik změnit a my se museli na vlastní planetě skrývat a hrát druhé housle. A právě s touto změnu se vypořádávají hlavní hrdinové a zvládají to každý po svém. Hlavní hrdinka Cassie, se kterou v knize strávíte asi nejvíce času je přímá, rozhodně si nehraje na dokonalou, protože sama ví, že není a snaží se vždy dělat to, co si myslí, že je nejlepší. Dokáže být umíněná a sami poznáte, že také umí pořádně brnkat na nervy, ale v závěru je to jenom holka, kterou život postavil do špatné pozice.

Hodnocení
Pátá vlna nezklame žádného fanouška Young Adult, sci-fi a dystopií. Je to příběh, který Vás donutí skřípat zuby v každé špatné situaci, fandit hlavním hrdinům v těch dobrých a prožívat s nimi každou chvíli. Pokud se jednou začtete, není možné, že byste se odpoutaly. I přesto je tu ale možnost, že Vás početnost podobnosti různých prvků jako u jiných knih může odradit. Právě proto ale doporučuji tento kousek přečíst, stojí to za to.
9/10

Trailer:

Zdroj obrázků
Knihu můžete koupit zde

!Za recenzní výtisk mnohokrát děkuji nakladatelství Baronet!

4 komentáře:

  1. Takhle kniha určitě upoutala mou pozornost!
    Hned bych se dala do čtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka mě strašně moc láká:-) Stále nevím, jestli do ní jít a nebo ne... Tvá recenze mě moc nalákala :-) krásně napsané!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!
      Já bych do ní určitě šla, je to pěkná knížka, zajímavá a hezky se čte :)

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)