07 ledna, 2013

Temné vize- Odhalení by L.J. Smith


Proč jsem se na knihu vrhla útokem:
Lire et RêverKnížku Temné vize vydalo nakladatelství Fragment, se kterým jako i mnoho jiných blogerů spolupracuju. Co tím chci říct. Už půl roku mám tu možnost odebírat od Fragmentu recenzní výtisky, ale až teď jsem si Temné vize objednala. I když už mě lákaly dlouho, tak jsem si je zaslat nenechala. Otázkou tedy bylo proč? Jak mnoho z vás ví, knihu napsala L.J. Smith. Já, jako velký fanoušek seriálu Upíří deníky, jsem se jednou rozhodla přečíst si i knihy. Jenže ty mě hodně zklamaly a musím přiznat, že jsem si vůči L.J. Smith vypěstovala jakousi averzi. Proto byly Temné vize dlouho na mém wishlistu, ale objednat jsem si je neodvažovala. Až jsem se jednoho dne odhodlala, zaťala zuby a řekla si, že za zkoušku to asi přece jen stojí.

Můj názor:
Všichni, kteří byste očekávali originální, napínavý příběh s nebezpečím a napětím, tak budete zřejmě zklamaní. Stejně jako mnoho jiných fantasy příběhů, tento začíná na střední škole a i když je zápletka a děj zajímavý a nápad to byl víc než dobrý, pořád je tam dost velká podobnost s ostatními příběhy.

Tumblr_mg9plirupw1s2sf4zo1_500_largeČlověk tam najde prakticky všechny stereotypy, a i když já za dobrou knížku považuju tu, která má nový a neokoukaný děj, tak u Temných vizí mně to zas tak nevadilo. Na jednu stranu bych řekla, že se tam vůbec nic nedělo a všechno směřovalo k jasnému a předvídatelnému závěru, ale na druhou stranu mi příběh přišel až přehlcený emocemi. Autorka se snažila (poměrně násilně) do toho napěchovat napětí, lásku, nebezpečí, zase nějaký ten milostný trojúhelník a na mě toho bylo moc. Bylo toho všeho příliš najednou a pak se ani jedno nerozvíjelo přirozeně, tak jak by se to stalo ve skutečném životě.

Hodně jsem se bála, že příběh bude tak chaotický jako Upíří deníky, musím říct, že jsem potom byla vážně ráda, že Temné vize mají děj spíš jednodušší. Byla jsem příjemně překvapená. Něco mě stále pobouzelo číst dál, protože jsem měla z knížky takový vnitřní dobrý pocit a podvědomě jsem tušila, že to bude jenom lepší. Myslím, že první díl byl něco jako začátek toho opravdového, napínavého příběhu, který přijde až ve dvojce. Autorka si nechala hodně místa pro rozvíjení příběhu dál, takže si myslím, že další díly budou opravdu stát za to J.
Tumblr_mg9dh0u4dd1qgked1o1_500_large 
Závěr byl jednoduše hodně předvídatelný. Většina čtenářů, co už tak nějak vědí, co na konci knížky přichází, by asi snadno odhadli, kdo bude padouch a kdo ten dobrák. I přesto, já jsem si to užívala, snažila se nad tím moc nepřemýšlet, abych dopředu nic neodhadovala. Hltala jsem slovo za slovem, a i když to končilo trošku, jako v telenovele já byla spokojená s tím, jak to dopadlo.

Hodnocení:
Možná je to tím, že jsem ze začátku od knížky moc nečekala, ale příjemně mě překvapila. L.J. Smith si tedy u mě získala novou a lepší „nálepku“ a já jsem ráda, že jsem se nakonec rozhodla knihu přečíst. Překonala moje očekávání, a jak jsem psala: „Tohle byl jen začátek!“ :D. Už se těším, až si přečtu další díl!
7,5/10





3 komentáře:

  1. Súhlasím 8)
    Knižka je taká oddychová, nič extra, ale zase je to aj zaujímavé 8) zo série sa mi najviac páčil 3. diel 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka se mi docela líbila :) Nebylo to nic nového, ale zajímavý příběh :)
    Pěkná recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky jsem se klepala hrůtou, že to bude jako Upíří deníky a pak takový šoking :D I když knížka je taková oddychovka na jedno odpoledne, když se člověku nechce číst nic, kde by musel přemýšlet nad detaily a tak :)Bohužel 2 díl mě až tak nenadchl, ale ten 3 to zas napravil :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)