15 března, 2013

Vampýrská akademie by Richelle Mead



Proč jsem se na knihu vrhla útokem
188808_363389980440231_1436313899_n_largeJá jakožto správný rebel jsem samozřejmě začala číst VA až po dočtení Pokrevních pout. Ty se mi totiž pod ruku nějakým zvláštním způsobem dostaly jako první a já jelikož jsem neočekávala, že bych v budoucnu VA vůbec četla jsem se na ně vrhla a postupem času pochopila všechny souvislosti a (bohužel) se mi dostal zběžný pohled i na to, co se v celé Vampýrské akademii odehrálo. Nicméně jsem si jistá, že i bez toho, bych věděla nebo odhadla dějovou linii, protože přiznejme si to, VA předchází její pověst. A to je koneckonců taky důvod, proč jsem se po počáteční nerozhodnosti rozhodla vzít knihu do ruky. Nechtěla jsem uvěřit, že by něco mohlo být tak dobré, jako se povídá. No a podívejme se na mě teď, zařadila jsem se na konec dlouhého seznamu fandů.

Můj názor:
Už ze začátku jsme vtrženi do příběhu, autorka se s námi moc nemazlí a příběh svižnými kroky vede k cíli. Pro člověka, který tuhle sérii nikdy neviděl, neslyšel o ní a nečetl např. ani anotaci může být trochu matoucí, jak se na něj vysype tolik informací. Richelle Mead to ale zvládla s přehledem a na rozdíl od jiných sérií, kdy je problém udržet nad knihou pozornost a zachytit všechny důležité podněty, tady mi bylo jako čtenáři všechno vysvětleno a objasněno a tak jsem nakonec také zapadla do rytmu a ani nevnímala, jak se mi stránky míhají pod rukama.

Vážně se mi líbilo, jak byly do příběhu zapracované zdánlivě nepodstatné maličkosti, které nakonec tvořily důležitou součást celého příběhu. Opravdu jsem občas kroutila hlavou nad tím, co na nás autorka připravila, protože by mě nikdy nenapadlo, že zrovna taková věc bude mít pro knihu zásadní význam. Navíc se všechno odehrávalo postupně i samotný děj a napínavá zápletka se stupňovaly až nakonec gradovaly ve skvělý závěr. Říkám tomu, že je to přesně typicky vzorec pro Richelle- po celou dobu knihy nás zahrnuje detaily a náznaky a až na konci se vše spojí a konečně nám dovolí poskládat si jednotlivé kousky dohromady.

I přes mou nechuť k ohraným upírským tématům, musím uznat, že tentokrát mě kniha ani nenudila, ani neznechutila. Už v recenzi na Pokrevní pouta jsem zmiňovala, jak skvěle promakaný svět vampýrů je. Neskutečně mnoho pravidel a zásad zkombinovaných s dělením společnosti tvořilo skvělý efekt, který úplně vřel morálními a společenskými normami. Každá postava věděla, kam patří, co má dělat, jaká je její budoucnost.

Vampire-academy-graphic-novel-vampire-academy-30189011-904-636_largeObdivovala jsem nejen tohle uspořádání, ale to, jak Richelle dokázala vytvořit každičký jediný charakter, kterému jsem jednoduše vše co dělal, věřila. Vlastnosti a společenské postavení byly skvěle zkombinované a proto vše působilo jednotným dojmem. Dokázala vytvořit postavy tak skutečné a reálné, že bylo naprosto jednoduché se s nimi ztotožnit a pochopit, proč zrovna dělají, to co dělají, nebo proč se rozhodují tak, jak se rozhodují.

Hodnocení:
Už naprosto chápu všechny fanoušky, kteří si sérii zamilovali. Byla jsem při čtení vážně okouzlená celým světem a zápletkou. Navíc jsem si téměř jistá, že tohle není všechno, co si na nás Richelle připravila. Její talent je totiž obrovský a já už se delší dobu nesetkala s autorem, jehož styl psaní je tak specifický. Proto věřím, že další díl bude ještě o mnoho lepší (ačkoli se tomu dá těžko věřit):
8,5/10

Pořadí v sérii:

Btw, tímto jsem si konečně splnila Čítanie na slepo! :)

Knihu můžete koupit zde
Zdroje obrázků tady a zde.
























3 komentáře:

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)