14 dubna, 2013

Nick a Norah- Až do ochraptění by Rachel Cohn a David Levithan (RECENZE)





















Proč jsem se na knihu vrhla útokem
Řekněme, že už byla delší dobu v mém podvědomí, ale až anotace, kterou jsem si přečetla u regálu v městské Mahenově knihovně, mě přiměla vzít si ji domů a hned přečíst. Strávila jsem u ní jeden hezky pročtený večer a slupla jako jednohubku za několik hodin.

Můj názor:
Zoufalý basista+ drzá posmutněla holka+ jedna noc v New Yorku= jeden skvělý příběh.
Celá recenze by se dala shrnout asi takovouto rovnicí, ale já bych to chtěla trochu rozvést a naznačit tak, jak jedinečná a specifická pro mě kniha byla. Vezmu to hezky od začátku. První věc, kterou si nutně musíte uvědomit už po první stránce je, že tohle dílko si zapamatujete. Opak snad ani není možný. Nemůžu zaručit, že bude vzpomínka na tuhle knihu čistě pozitivní, protože knížka má své zápory, ale jistá je jedna věc. To, jak autorka komunikuje se čtenáři vkládá do příběhu cosi ze sebe a dává mu šmrnc, drzost a tajemnost je čistě originální věc a to vám povídám- tohle si zapamatujete. Protože takto specifický sloh snad žádná jiná kniha nemá.

Často je problém se složitými souvětími prokousat a porozumět jim správně, ale mě to bylo upřímně jedno. Nevadilo mi, že jsem musela některá stránky číst čtyřikrát, než jsem pochopila, co je na nich skutečně napsané. Strašně se mi líbila ta hravost, ironie a humor s jakým to bylo napsané. Knížka byla živá, jakoby sama dýchala a přemýšlela a nutila tak k zamyšlení i nás.

Po anotaci a možná i prvních několika stránkách bych odvodila, že příběh bude o drogách, pivu, koncertech a dvou rádoby vtipných puberťácích, kteří věčně jenom naříkají na svůj zpackanej život. A nemohla jsem se mýlit víc. Kniha nám ukazuje, jak to jde s životem nahoru a dolů, z kopce a do kopce, jak nám jeden večer může změnit celý život a jak hudba může spojit dva naprosto odlišné lidi dohromady. Knížka je nabitá emocemi- touhou po pochopení, láskou, žárlivostí i vztekem k okolí i sobě samému- ale zároveň nám ukazuje úplně nový pohled na svět očima dvou jiskrných a vtipných hlavních hrdinů.

Když už se dostávám právě k hlavním hrdinům. Knížka je vyprávěná z pohledu dvou lidí, obdrzlé a věčně sarkastické Norah, která mi byla vážně děsně sympatická a trochu potrhlého, iluzemi zničeného kluka Nicka. Každý je jiný, ale každý je jedinečný, protože svůj příběh vypráví z jiného úhlu pohledu. Změna myšlení mezi ženskou a mužskou postavou je v kapitolách téměř hmatatelná a já myslím, že přesně tak to má být. Konečně jsem narazila na hlavní hrdiny, bez zbytečných mindráků, se skutečnými problémy a hlavně s vášní je doopravdy řešit.

Hodnocení:
Celá kniha popisuje jeden jediný večer, ve který se toho upřímně stane víc, než v kdejaké akční knize o pěti stech stranách. Nemůžu ani zavadit o slovo ‚nuda‘, protože tenhle příběh je všechno, jenom ne to. Neskutečně jsem se bavila a nasmála, po celou dobu čtení jsem na tváři měla přiblblý, blažený úsměv a bez záchvatů smíchu se čtení neobešlo. Můžu jenom doufat, že takovýchto knih bude víc a víc a budou, stejně jako tahle, přinášet smích i ponaučení.
8/10

Knihu můžete koupit zde
Zdroj obrázků

1 komentář:

  1. po této knížce už dlouho koukám.. už bych ji měla přečtenou, ale není čas.. ale po této recenzi se k ní pokusím dostat co nejdříve.. ;))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)