29 července, 2013

Vesmírná pouť 2- Jiskra by Amy Kathleen Ryan (RECENZE)


Proč jsem se na knihu vrhla útokem:
angela moraes ∞Těm, kdo četli Mlhovinu, je asi úplně jasné, proč jsem se vrhla na druhý díl.
Pro ty, kdo Mlhovinu nečetli a dívají se na tuto recenzi, aby zjistila, zda má cenu začít sérii číst, musím říct jen jednu věc. Mlhovina byla kniha, která mě přiměla začít číst sci-fi a knihy z prostředí vesmíru a byla naprosto úžasná! Jako důvod k přečtení mi tohle rozhodně stačilo!

Můj názor:
Jak už jsem psala v úvodu, Mlhovina (tedy první díl sérii) i Jiskra jsou obě typickými vesmírnými knihami. Člověk opravdu nesmí čekat nic jiného, najdete tam spoustu technických výrazů a vymožeností, kterým možná nebudete rozumět, poruch v motoru, skafandry a raketoplány. Určitě nám to autorka nijak nezjednodušila, ale to už jednoduše k těmto knihám patří. Pokud tedy očekáváte něco jiného a čtení o raketových turbínách a vodních čističkách Vás nebaví, sáhněte po něčem jiném, ne každému tento žánr sedne. Pokud ale máte velikou představivost, dokážete si souvislosti vymýšlet a nevadí Vám se o těchto technických vymoženostech něco přiučit, bude se Vám Jiskra – která mimo jiné nabízí takové plusy, jako jsou neustálé napětí, akce, nebezpečí – určitě líbit!

Dream | via TumblrJiskra úplně navazuje na konec prvního dílu. Začíná skoro v přesně samý moment, kde jednička skončila. Tentokrát ale příběh obemyká trochu víc i morální stránka věci, hlavní hrdinové uvažují nad tím, co je dobré a co je špatné, kde končí lidskost a začínají už jen zvířecí pudy. Hodně autorka zabrousila i k tématu, co je člověk ochotný udělat pro přežití a pomstu. Kniha tak trochu mění strukturu, a zatímco v jedničce šlo skutečně jen o nepřetržitou akci, zde se řeší, jaký dopad na celou posádku lodi i na jednotlivce měl sběh událostí. Vlastně se jedná o takové zotavení z prvního dílu. Tato část ale trvá jen určitou dobu, určitě se nemusíte bát, že přijdete o ten rychlý běh událostí, který má autorka ve zvyku, protože akce je ve dvojce také hodně.

captain's blog, spaceplasma: De Mairan’s Nebula Messier 43 (also... | via TumblrNechci jednotlivé díly sérií nijak škatulkovat, ale nemůžu si pomoct. Jak jsem psala v odstavci výš, dvojka se vyznačuje tím, že trochu víc nahlíží do jednotlivých charakterů a zaměřuje se – ještě více než jednička – na jejich psychiku. I děj se pozměnil. Zatímco první díl měl dějovou linku poměrně jasnou a přímou, dvojka ji má dost zamotanou a zasukovanou. Upřímně obdivuji, jak dokázala autorka všechno tak dokonale naplánovat, všechno běželo jako po másle, každý dílek skládačky nakonec zapadl na svoje místo. Čtení této knihy pro mě bylo podobné, jako když skládáte puzzle – jednotlivé dílky Vám toho moc nedají, ale konečný obraz skutečně stojí za to.

Hodnocení:

Recenze plná chvály, já myslím, že hodnocení už ani není potřeba! Ale přeci jen. Knížka měla vyváženou dávku všeho, co by mít měla. Bylo zde nebezpečí, byly zde ztráty, bolest, dokonale vyobrazená lidská společnost, lidské emoce a autorka opět nezapomněla ani na brilantní závěr. Hlavní hrdinové byli úžasně reální, a ačkoli bych je – sama za sebe – ráda občas profackovala, myslím, že autorka do příběhu nemohla vybrat nikoho lepšího. Za sebe už tedy může jenom říct, že pokud se Vám líbil díl první – jděte do druhého! Pokud jste sérii ještě nečetli – pusťte se do ní! 
9,5/10

Zdroj obrázků
Knihu můžete koupit zde

!Mockrát děkuji nakladatelství Knižní klub za recenzní výtisk!


2 komentáře:

  1. Tuhle sérii mám v hledáčku, ale říkám si, že si počkám, až vyjde poslední díl, abych si to mohla koupit komplet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych věděla, že třetí díl vyjde v originále až kdysi v lednu příštího roku, taky bych asi počkala :D Ale jinak se určitě do série pusť, mně přirostla k srdíčku! :)

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)