22 ledna, 2014

Proměna Mary Dyerové by Michelle Hodkin (RECENZE)



Ve zkratce:
Mara Dyerová má halucinace, slyší věci, které jiní neslyší. Myslí si, že je blázen, ale není. Její život je zaplněn tajemstvími a polopravdami. A i když se zdá, že většina byla odhalena, není to tak.
Příběhy Mary Dyerové jsou těžce psycho, těžce fantasy a těžce sexy. Tyto tři vlastnosti nechybí ani knize v pořadí druhé. Čtenáři si už zvykli na určitý způsob, jakým je příběh stylizován a ani tentokrát to nebude jinak. Co tedy můžete čekat? Další záhady a další tajemství (a ano, další Noah/Mara scény).


Zaujme:
Proměna Mary Dyerové je nesmírně zajímavá a výjimečná knížka. Je to směs záhad, špetky strachu, nekonečným otázek a nulového počtu odpovědí. Má v sobě jiskru, která pohání čtenáře i ve chvílích, kdy se zrovna nic neděje. Obdiv patří autorce především za to, jak si dokázala knihu rozvrhnout. Naplánovala každý detail a nepochybuji, že už od začátku musela přemýšlet nad tím, jak druhý díl zakomponovat do příběhu tak, aby jel ve stejném rytmu, jako ten první. Autorka dokáže v určitých chvílích šokovat, má talent udělat přesně to, co čtenář nečeká. Na druhou stranu jindy se stane to, co je v dané situaci nejpravděpodobnější. Čtenář, nebo alespoň já, z toho může mít poněkud rozpolcený pocit, ale vzhledem k obsahu knížky, který se točí kolem bláznovství a psychiatrickým klinik, to celkově sedí k atmosféře.

Autorčin styl:
Mara příběh vypráví velmi osobitě. Má svůj vlastní pohled na věc a jakožto takzvaný blázen a osoba s posttraumatickým stresem si vždycky najde něco speciálního, na co se zaměřit. Michelle Hodkin dokázala toto údajné bláznovství dovést k dokonalosti. To, jak příběh vypráví, jak popisuje každý pocit a vjem je často tak speciální, až to skutečně působí, jako kdyby příběh vyprávěla trochu nenormální osoba. Já jsem si ale právě tohle skutečně užívala. Byla z toho znát jakási zranitelnost, která je nám známá již z Prozření Mary Dyerové.

Postavy:
Hlavní hrdinkou knihy Proměna Mary Dyerové je přirozeně sama Mara. Ta si v tomto díle prošla hned několika zkouškami a zakusila jaké to je, když člověk zapochybuje o sobě i svých blízkých. Musela se naučit, jak zvládat strach a zjistila, že ne vždy tu bude někdo, aby ji zachránil. A když už jsme u zachránců.
Noah byl sexy a vtipný jako vždycky. On je ta jiskra a řekněme si to upřímně, pro většinu ženského osazenstva tahá knihu nahoru. Je pravda, že vypadá bezchybný a to může působit dost nepřesvědčivě, ale zdá se, že to k Noahovi jaksi patří, a že stejně nakonec nebude tak perfektní, jak se zdá.
No a co se týče Noaha a Mary dohromady... řekněme jen, že mají perfektní chemii a dvojice je to skvělá.

Hodnocení:
Pokud se Vám první díl líbil, druhý Vám vezme vítr z plachet. Pokud jste o prvním pochybovali, druhý by Vás měl ujistit, že tato série stojí za přečtení. Co dodat? Příběh se perfektně čte, objevuje se v něm vrcholící pointa. Tajemství byla a stále zůstávají, ale přece jen jsme pár odpovědí získali. Nemůžu Vám zaručit, že se Vám to bude líbit, ale můžu Vám doporučit, ať to alespoň zkusíte!
9,5/10

Zdroj obrázků
Knihu můžete koupit zde

Trailer:

3 komentáře:

  1. První se mi líbil, tak jsem dost zvědavá na druhý. =)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Maru Dyeorovou slýchávám jen dobré ohlasy, tak si to možná taky přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Už bych se asi opravdu měla pustit do prvního dílu. Téměř všude narážím na samé pozitivní názory. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)