09 července, 2014

Ztracená naděje od Colleen Hoover (RECENZE)


Ve zkratce:
Hopeless by Colleen HooverZtracená naděje je druhý díl série, který ale na první nenavazuje, nýbrž je jen převyprávěním knihy Bez naděje z pohledu mužského hlavního hrdiny.
Hlavní hrdina Dean Holder si životem už od raného věku nese vinnu. Nejprve vinnu z toho, že jako dítě neúmyslně dopustil, aby byla jeho kamarádka Hope unesena. Později kvůli sebevraždě své sestry. Jeho život je beznadějný až do momentu, kdy potká Sky. Jejich setkání s sebou přinese nepoznané pravdy, ukrytá tajemství a silné city, o kterých ani jeden nevěděli, že je v sobě skrývají.

Zaujme:
V poslední době se mezi autory (autorkami?) hodně rozmohlo přepsání příběhu z jiného úhlu pohledu, než ve kterém byl už jednou vydán. Někdo tvrdí, že si tím autoři jen rádi přivydělávají na úspěšné sérii a její oblíbenost si tak užívají o něco déle. Já si myslím, že často tomu tak skutečně bývá, jindy – například v tomto případě – je taková kniha skvělým doplňkem původního příběhu. Pokud má postava, z jejíhož úhlu je příběh znovu vyprávěn skutečně co říct, co příběhu dodat, potom proč ne. Dean Holder je v Bez naděje tak trochu záhadou a jeho chování je spíš více, než méně nevysvětlitelné. Ztracená naděje otvírá okno do jeho hlavy a musím říct, že pro mě jako čtenáře bylo zajímavé sledovat, co se mu v ní po celou tu dobu odehrávalo.

HopelessZpracování:
Ztracená naděje je určena pro ty, kteří už Bez naděje přečetli. Určitě bych nedoporučovala číst knížky v opačném pořadí, protože by čtenář měl už od začátku na talíři všechny tajemství a Holderovy spekulace. Myslím, že Colleen udělala kus skvělé práce s tím, jak živě Holdera vykreslila a jak se jí podařilo to klučičí myšlení dost výrazně odlišit od toho, na co jsme byli zvyklí z Bez naděje. Příběh ve Ztracené naději tak nějak rychleji letí, všechno se to rozvíjí agresivněji – což svým způsobem taky odkazuje na to, že vypráví Holder. U dívčích hlavních hrdinek je příběh vždycky rozmáchlejší, více nabitý emocemi, než fakty – což je dobře, zvlášť u této série. Stejně tak je dobře, že Ztracená naděje měla ten poměr faktů a emocí, víc vyváženější.

Zajímavost:
Pro šílené fanynky a fanoušky je tu jedna dobrá zpráva. Myslím, že Vám bez obav můžu říct, že Vás samozřejmě v příběhu nečeká nic, o čem byste už dopředu nevěděli (v případě, že jste už Bez naděje přelouskali), ALE! Několik scén je z Holderova pohledu vynecháno a místo nich autorka přidala nakonec pár nových, které se odehrávají až po skončení Bez naděje. Určitě je skvělé, že prostě neokopírovala celý příběh a jen ho nepřepsala, ale dodala tomu vlastní šmrnc a něco jedinečného, co čtenář najde jen v jedné jediné knize.

Hodnocení:
Ztracená naděje je stejně jako Bez naděje velmi silný příběh a nemusím snad ani dodávat, že její téma je kruté a krásné zároveň. V Bez naději to byl příběh Sky a toho čím si prošla. Ztracená naděje naopak ukázala, že i když byl Holder celou dobu „tím silným“, taky měl svoje slabé stránky. Holder získal v knize krásné uzavření, po kterém si myslím, že mnoho čtenářů toužilo poté, co dočetli první díl série. Za sebe tedy mohu říct, že jsem díky Ztracené naději konečně získala dojem, že Holder je více člověk, než super hrdina a zjistila, že i když mě příběh chytl za srdce, Bez naděje pro mě ani tak nepřekonal.
7/10

Zdroj obrázků
Knihu můžete koupit zde

!Mockrát děkuji nakladatelství YOLI za poskytnutí recenzního výtisku!




2 komentáře:

  1. moc se mi nelibi psani z druheho pohledu , vcera jsem docetla Učiněnou katastrofu a prislo mi to priserne , ale tady myslim ze by mohl byt dan dobry jiny pohled a vysvetleni , takze s druhym pohledem to zkusim i ze Ztracenou nadejí :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knihu už se chystám snad měsíc... Bez naděje byla fajn a těším s ena pokračování, ale dohrabat se k němu je boj..

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)