22 srpna, 2012

Deník úúúplně obyčejného upíra- Moje "super" rodinka by Tim Collins (RECENZE)

Proč jsem se na knihu vrhla útokem:
Velmi se mi zalíbila anotace a tak jsem si říkala, proč to nezkusit. Sarkastický humor a k tomu upíry já mám ráda a ona by to mohla být vážně dobrá kombinace, takže jsem se rozhodla to risknout a do knihy jít.

Můj názor:
Knížkou nás provází 15-letý (tedy stoletý) kluk, věčně si stěžující na pupínky, věčnost o samotě, upíří rychlost a sílu, které se mu nedostalo. V této knize máme možnost, vidět upíří existenci z druhé strany. Opravdu, pokud očekáváváte upíra drsňáka, hoďte knihu stranou, naopak jestli si rádi počtete o tom, jaké nevýhody má člověk, který je v upíra proměněn v pubertě, bude tohle něco pro Vás!

Kniha velmi rychle ubíhá, právě díky deníkové formě a především ilustracím. Ty jsou většinou moc povedené a krásně příběh dokreslují. Z toho celého, ale bylo vidět, že je knížka určená pro děti od 11 let. Ti nejsou na četbu ještě tolik nároční, pro čtenáře jako já to bylo málo. Je třeba brát knihu s nadhledem a nečekat tunu napětí a romantiky. Je to příběh s jednodušší strukturou, zato ale svým způsobem jedinečný.

Knihu pozvedává neutuchající sarkastické poznámky nebo například i ilustrace parodující upíry. I hlavní hrdina si ze sebe (ne)úmyslně uměl dělat legraci. Oceňuji autorův talent domyslet některé souvislosti a vtípky. Vážně je to hodně úsměvný příběh a člověk se u něj hodně zasměje. Sarkasmem to ale nekončí. Měli jsme tu upíry, které slunce zničí, spálí na popel. Dál upíry s kouzelnými prsteny, které je před sluncem chrání. Potom taky Twilightovská cingrlátka, která se na slunci třpytí, ale žádného autora nenapadlo přijít s upírem, kterému se na slunci dělá akné. V kostce by se dalo říct, že autor je skvělým komikem a v jistém směru mu ani parodování není cizí.

Jelikož šlo o deník, v knížce jsme měli možnost vidět jen asi tři možná méně klasických dialogů. To tam hodně chybělo a příběh to o spoustu vtipu ochudilo. Z každého rozhovoru se totiž dá poznat, v jaké situaci osoba je, jak se cítí. Všechny pocity a emoce. To je asi také důvod, proč kniha působí hodně stroze a mírně nedodělaně. 

Hodnocení:
Hodnocení, které dám, nebude takové, jaké bude, proto, že by se knížka dala srovnávat s jinými, lepšími. Ale proto, že to bylo něco trochu nového, i když vlastně do morku kostí starého. A o tom přesně mluvím. Oceňují autorův talent, vtipnost a sarkasmus. 
6/10

Zdroj obrázků zde
Knihu koupíte zde

!Mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Uvítala by som nejakú ďalšiu knižku so sarkastickými poznámkami 8D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knizku by som si velmi rada precítala. :) Inak super recenzia. :-) Uz dlho si na nu brusim zubky :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze. Četla jsem druhý díl, zatím jsem se nedostala bohužel k prvnímu dílu.. :( Na způsob deníku jsem teda četla jenom jednu knížku a měla jsem to rychle přečtené. Kvůli tomu, že tam bylo hodně obrázků.. :D Už se na ten to díl těším..

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)