13 února, 2013

Oblíbené série I.- nedokončené

Z dlouhodobého popudu jsem se rozhodla sestavit pro Vás takový žebříček mých oblíbených sérií. Článek bude mít při nejmenším dvě části a to jednu o sériích dokončených a nedokončených. Časem uvidím, zda budu pokračovat například i s jednotlivými knihami, ale to je zatím ve hvězdách. 
Včera, když jsem na blog sestavovala nový článek do rubriky "O mně" začal se mi v hlavě díky jednomu odstavci rýsovat seznam mých oblíbených knih. A jelikož málo z Vás čte všechny recenze, rozhodla jsem se seznam zveřejnit a třeba tak někoho na nějakou sérii i příjemně navnadit. Uvidíme, třeba objevíte něco, o čem jste předtím nevěděli! :)

Pokrevní pouta:
 
Popis děje:
Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného. Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnout uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.
Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…
Moje dojmy:

Přiznám se, že jsem jedna z toho mála lidí, kteří si nepřečetli Vampýrskou akademii. Dřív mě to ani nijak zvlášť nelákalo, zařazovala jsem sérii k ostatním nezajímavým upířinám. Ale potom se mi, docela náhodou, do rukou dostaly Pokrevní pouta. Měla jsem z toho trochu strach, protože u spin-off sérií bývá často potřeba znalost ze série minulé. Ale příjemně (víc než příjemně!) mě překvapila jak forma vyprávění, tak samotný příběh. Naprosto mě okouzlil autorčin talent a styl psaní. 
Už naprosto chápu všechny ty "Musíš si to přečíst!", "Na co čekáš?", "Tys ještě nečetla VA" výroky. Stal se ze mě totiž úplně stejný, zhypnotizovaný nadšenec, který se nemůže dočkat vydání dalšího dílu v češtině :). Takže jestli váháte, jako jsem váhala já, můžu Vám z pozice člověka, který tímhle prošel říct: Přestaňte váhat! Na nic nečekejte a začtěte se do Pokrevních pout!

Železná víla:
 
Popis děje: 
Mladičká Meghan Chaseová prožívá v poklidu svůj středoškolský život, aniž by měla zdání o jiném světě, ze kterého pochází. Když je unesen její bratr a nahrazen Podvržencem vydává se se svým kamarádem Pukem do krásné, ale děsivé země Férie. Dozvídá se pravdu o svém původu a nachází lásku v té nejpodivnější formě. Bojuje o svůj život i svých blízkých, dělá těžké rozhodnutí a zjišťuje, že za vším je možná něco mnohem většího, než je nepřátelství mezi dvěma královskými dvory.

Moje dojmy:
Jestli můžu o nějaké sérii říct, že jsem se díky ní stala stále čekajícím cvokem, je to tahle. Nikdy jsem nezažila, že by mě příběh takto pohltil a dokázal mě takhle očarovat. Protože tak to vlastně i je. Příběh je plný kouzel, magie a hrdinských činů a pokud tohle nehledáte, Železná víla pravděpodobně není nic pro Vás. Ale jestli chcete zažít dobrodružství v jiné "dimensi" a skutečně se cítit vtáhnutá do děje, tohle je to pravé.
Po dočtení druhého dílu, na který jsem úporně čekala jsem se dozvěděla, že další díly jsou v plánu až na podzim tohoto roku. 
A ačkoli je to k naštvání a já se dílů nemůžu dočkat, říkám si, že čím déle budu čekat, tím více si je potom užiju. Protože, věřte mi, tohle je jedna z věcí, na které stojí za to čekat! :)

Údolí stínů:
  
Popis děje:
Jednoho večera Kylie Galenová zjistí, že je s nevhodnými lidmi na úplně špatném večírku, a to navždycky změní její život. Matka ji pošle do tábora pro problematickou mládež v Shadow Falls a během pár hodin po svém příjezdu Kylie zjišťuje, že mládež v táboře není jen „problematická“. Tady, v Shadow falls, se vampíři, vlkodlaci, měňavky, čarodějky a víly učí ovládat své schopnosti a kouzla a žít v obyčejném světě. 
Kylie se sice nikdy necítila být normální, nicméně ani nepatří k místní hordě paranormálních zrůd. Nebo ano? Všichni kolem tvrdí, že je Kylie jednou z nich a že tady určitě není náhodou. A jakoby pobyt v táboře nebyl již tak dost složitý, objevují se Derek s Lucasem. Oba úplně odlišní, ale stejnou mocí nad jejím srdcem.
Ačkoli se Kylie cítí velmi nejistá a v obavách ze všeho kolem, jedno jí začíná být jasné: Shadow Falls je místem, kam skutečně patří. 
Otázky se zjevují rychleji, než na ně Kylie stačí nacházet odpovědi. Její pobyt také ztěžuje příslib stálého nebezpečí, které jí hrozí od útočníka, kterému se není snadné bránit.

Moje dojmy:
Ano, moje oblíbená, často omílaná série. Já si jednoduše nemůžu odpustit se o ní zmínit. Jak dlouho jsem čekala, než jsem se odhodlala do ní pustit. To je tak, když člověka něco láká, ale díky lavině knih doma si nemůže dovolit na danou sérii ani pomyslet.
Jsou určitě tací, kteří knihu odsoudí nebo i takoví, kterým jednoduše nepadla do chutí. Ale já jsem toho názoru, že jakmile se do Údolí stínů jednou pustíte, prostě nemůžete odejít, aniž byste si pořídili další díl. Snad je to nějakou látkou, která je napuštěna ve stránkách, nebo knižním magnetem schovaným v přebalu, nebo možná jen faktem, že série Údolí stínů se Vám dostane pod kůži, ale je to sakra dobré počtení! :DD 

Vesmírná pouť:
Popis děje: 
Planeta Země má nejlepší léta za sebou a vesmírem plují dva vícegenerační koráby s cílem osídlit Novou Zem. Ačkoli loď Nový obzor vyrazila na svou misi o rok dříve než Empyreum, obě se setkají ještě na cestě. A nepůjde o střet přátelský – osazenstvo Nového obzoru pod vedením despotické kapitánky Anne napadne posádku Empyrea a unese dívčí část posádky, mezi nimi i šestnáctiletou Wawerly. Příčina se brzy ozřejmí – ženy na Novém obzoru jsou neplodné… První část originální sci-fi trilogie o pouti za nadějí pro lidstvo nepostrádá napětí, milostný příběh, ale také zamyšlení nad tím, jak mohou ideologie ovládnout společnost jako celek i každého z nás.

Moje dojmy:
Kniha je z chystané série zatím jen jedna, ale pokud si nějaká zaslouží titul "Nej kniha roku 2013" u mě by byla jednou z kandidátů. Já na sci-fi zanevřela už před dlouhou dobou, protože to není můj šálek čaje. To jsem si alespoň myslela dřív. Čtení Mlhoviny byl jeden z nejlepších knižních zážitků za celý můj život. Dokázala do sebe napěchovat napětí, emoce a nebezpečí. Řekla bych, že je to výhodný balíček! 
Existuje spousta knih, jejiž hlavním podnětem je sociální cítění a hodnoty, ale u YA knih takové věci moc často nečekáme. 
"Mlhovina je skvělý debut s naprosto jasnou dějovou linií-, která za celou dobu nebyla ani jedinkrát narušena,- jehož autorka se nebojí zvratů, ztrát a ohromení. Pokud chcete zažít dobrodružství ve vesmíru, můžete se spolehnout, že tato kniha Vám ho zaručí do posledního prožitku!" 



4 komentáře:

  1. Všechny knihy vypadají skvěle. Ty pokrevní pouta by mě taky zajímaly, ač jsme nečetla Vampýrskou akademii :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Popravdě jsem nečetla ani jednu z těchto sérií, ale Pokrevní pouta by mě zajímali, slýchám jen samou chválu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Uampírska akadémia bola o niečo lepšia ako dobrá ale mňa nudila. Mám teda právo sa obávať tejto série (mňa také nebaví).
    Ale Železná víla...ach, toto by som brala všetkými desiatimi. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem četla VA a teď na mě doma čeká první díl Pokrevních pout, na které se strašně moc těším. A také mám už doma konečně Železného krále i dceru. Ty si nechám dobu až budu mít klid. :)) Ale Údolí stínů by nemuselo být vůbec špatné :))

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)