07 července, 2013

The Indigo Spell by Richelle Mead (RECENZE)


Proč jsem se na knihu vrhla útokem
Já vlastně vůbec nevím! Samozřejmě, Richelle Mead je jedna z mých nejoblíbenějších autorek, ale jelikož jsem se čtením v angličtině poměrně začátečník (poměrně hodně), vždycky si radši počkám na český překlad, který je mimochodem u The Indigo Spell už za dveřmi. Hádám, že se ve mně skloubila nedočkavost a chuť zase přečíst něco anglického a tak jsem jednoduše začala a zapřísáhla se, že to prostě dočtu!

Můj názor:
Jak už jsem psala v úvodu, Richelle Mead je jedna z mých nejoblíbenějších autorek, miluju to, jak píše, jakou reálnost a vášeň dává svým příběhům. Zamilovala jsem si Vampýrskou akademii a všechny její hrdiny a stejně tak jsem propadla i Pokrevním poutům. Osobně jsem toho názoru, že každá z těchto dvou sérií je trochu jiná, nedá se soudit a porovnávat. Pokrevní pouta jsou odlišná, mají jinou strukturu, jinou atmosféru a samozřejmě jiné hrdiny, což tu atmosféru dotváří. Když jsem četla The Indigo spell, byla ta odlišnost hodně patrná. Právě třetí díl této série začíná nabírat na obrátkách a Richelle rozviřuje vody a ukazuje, jak se nemožné stává možným.

Musím se přiznat, že bezprostředně po dočtení jsem byla malinko zklamaná. Zápletka mi nedala úplně všechno, co jsem očekávala. Ale po pár dnech, kdy se mi to rozleželo v hlavě, jsem zjistila, že jsem vlastně už dlouho žádnou knihu nečetla s takovým nasazením, byť byla anglicky. V The Indigo Spell se odehrává hodně změn. Přetváří se charaktery, možná se mírně změnila i struktura příběhu a atmosféra. Do knihy přibylo spoustu nových tajemství a zákoutí, různé odbočky v příběhu, se kterými si myslím, že se budeme ještě v příštích dílech potýkat. Každopádně, Richelle se s tím porvala možná trochu agresivně a tak je zřejmě na každém čtenáři, zda ty změny přijme s klidnou tváří, nebo se nad nimi bude zlobit.

Chtěla bych určitě podotknout, že ačkoli nejsem žádný mistr v angličtině a tohle byla teprve druhá kniha, kterou jsem v tomto jazyce četla, šlo to jako po másle. Richelle má skvělý sloh, jednoduchý, který toho ale vypoví o příběhu a charakterech strašně moc. Četlo se mi lehce a čas od času jsem i zapomínala, že čtu v angličtině. Proto bych každému začátečnickému odvážlivci doporučila!
Co se mi skutečně v příběhu líbilo, bylo jiskření mezi Sydney a Adrianem. Jejich vztah je naprosto skvělý, pulzující a vášnivý, ale přesto ostýchavý kvůli mnoha překážkám, které ve svých životech mají. Každý milovník této dvojice si knihu zákonitě musí užít už kvůli nim!

Na tento odstavec jsem se těšila snad nejvíc! Jestli jsem do tohoto dílu neměla naprostý „crash“ na Adriana, teď už ho určitě mám. Ten človíček má neskutečné kouzlo, které se vážně nedá získat, s takovým už se člověk rodí. Obdivuju Richelle, že dokázala takový charakter vytvořit a udržet ho během všech těch knih stejný. Přesto jsou na něm ale patrné změny díky tomu, jak vyrůstal a učil se toho o lidech čím dál víc. Je vtipný, přidrzlý, arogantní a přes příliš sebevědomý, ale já si zamilovala. Nechybí mu totiž ani vlastnosti jako laskavost, obětavost a ten pravý a nefalšovaný „ochranářský pud“. Jeho hlášky mi dokázaly rozzářit den!
Sydney je už od začátku ten učící se typ, ta která dodržuje pravidla. Jde o věc vkusu každého z nás, a jestli si ji oblíbíme, záleží čistě na tom, zda máme podobné lidi rádi nebo ne i v reálnu. V tomto díle si Sydney prošla mnoha změnami, musela toho mnoho přijmout a změnilo ji to, opravdu ano. Často se nechovala tak, jak jsme zvyklí, ale řekla bych, že malý obrat je dobrý, že? Zůstaly jí ale všechny ty dobré vlastnosti a stále řešila věci s klidem, což na ní obdivuju!

Hodnocení:

V tomto díle je to zaměřené spíš na odkrývání tajemství, přeměnu charakterů, přespříliš napětí a akce se tentokrát čtenáři nedostane. Pokud ale máte rádi Richelle Mead, způsob, jakým vypráví, potom si jsem téměř jistá, že si najdete něco, co Vás v The Indigo Spell zaujme. Zrovna tohle je totiž kniha (série?) u které radím, raději si ji přečtěte sami a uvidíte. Protože u Richelle nejde jen tak jednoduše knihy rozdělit na dobré a špatné.
9/10

Teaser trailer 1 ke knize:

Zdroj obrázků
Knihu můžete koupit zde

8 komentářů:

  1. Už se těším až knížka vyjde u nás :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se těš! Byla skvělá! :) Stejně jako ostatně jako většina knih od Richelle Mead :)

      Vymazat
  2. Tak teď přemýšlím .. objednat či neobjednat. Zrovna objednávám, no .. teda chystám se z BD. Nedoporučila by si mi ještě něco ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsem ti ztížila rozhodování, tak bych to určitě chtěla převrátit na stranu "objednat". Vážně to nebylo špatné!
      Jinak, já knihy v angličtině příliš nečtu, teprve začínám, ale pokud bys chtěla spíš něco jednoduššího, tak jsem slyšela, že třeba Duff, The summer I turned pretty, Perfect chemistry jsou dobré knihy! :)

      Vymazat
    2. Děkuju moc :D Rozhodně to teda objednám .. stejně už jsem o tom předtím trochu přemýšlela :) A Duff jsem už četla. :)

      Vymazat
  3. Ty trailery miluju. :3 No, já si pročetla pár kapitol, pak knížkou listovala a v každém odstavci byl ADRIAN. Všude! :) Tak mě to určitě bavit bude a budu spokojená. Pokud to dočtu, nevím, každopádně jsem po chvilce taky zapomněla, že čtu AJ knihu (první). :) Sice jsem nerozumněla všemu, ale na příběhu to neubere. Možná si ho neužiju tolik jako v ČJ, ale i tak doufám, že to přečtu. Původně jsem nechtěla, ale ty jsi mě navnadila. Usmívám se jak idiot. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přeju hodně štěstí s čtením v AJ! :)
      A Adrian je rozhodně zlatíčko, ten by dokázal příběh udržet nad vodou i kdyby všechno ostatní šlo do kopru :D

      Vymazat
  4. Túto sériu si musím ešte cez prázdiny prečítať. Proste to musím, keďže je tam Adrian :D Ale ešte chcem z vampýrskej poslednú časť. :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)