28 srpna, 2013

Nástroje smrti 1- Město z kostí by Cassandra Clare (RECENZE)

Proč jsem se na knihu vrhla útokem:
Po pravdě, ačkoli jsem věděla, že Město z kostí jako kniha existuje jak u nás, tak v zahraničí, a že je velice známá, nějak jsem se k ní nehrnula. Pochopte, tolik jiných knih, které jsem měla v merku a tahle mě ničím extra nezaujala. Když jsem se ale dozvěděla o druhém vydání, které plánoval Knižní Klub, docela mě to zaujalo a na knížce jsem se podívala na zoubek. Potom jsem navíc ještě zhlédla trailer na chystaný film, a bylo to jasné.

Můj názor:
Příběh už na začátku překvapí vážně pohodovým vyprávěním, človíček, který knihu překládal do češtiny, ji přeložil rozhodně dobrým, nenásilným stylem, který si čtenáře hned získá. Postavy mluví nespisovně a uvolněně a tak je lehké, se do příběhu vžít. Čtenář má možnost dívat se na příběh z pohledu vypravěče, který ale hezky přepíná mezi jednotlivými postavami a zaměřuje se každou chvíli na někoho jiného, takže je to skoro, jako by knížku vyprávěl úplně každý.

Cassandra Clare se vyloženě vyžívá v popisech prostředí, oblečení, atmosféry a všeho, co popsat jde.Musím se přiznat, že já osobně bych klidně knížku o jednu třetinu těchto popisů zkrátila, ale to by to zase nebylo ono. Na jednu stranu je občas těžké u příběhu udržet pozornost, protože než se člověk přes všechny ty rozbory dřeva a kovu a podlahy a stropu dostane k dialogu, je to nějaká doba. Musela jsem některé části číst několikrát, než jsem vůbec pochopila, o čem jsou. Ale na stranu druhou, příběh ubíhá neskutečně rychle a plynule, dějová linka je tvořena zvraty a převraty, které se sice mohou zdát trochu zamotané, nakonec ale člověku všechno začne dávat smysl. Určitě dávám autorce palec nahoru za tak brilantně vymyšlenou zápletku a konec – a že konec byl naprosto parádní.

Clary jsem si dokázala dokonale představit jako tu malou, rádoby křehkou, rudovlasou holčinu se zelenýma očima. Hltala jsem každé její slovo, a když se teď nad tím tak spěšně zamýšlím, vážně jsem si ji oblíbila. Byla statečná a dokázala zahodit vlastní problémy, aby pomohla ostatním. Jako každá lidská bytost ale taky nebyla neomylná, ale uměla to přiznat a vzít na sebe zodpovědnost za svoje činy.
Mužská část osazenstva nebyla také vůbec špatná. Co se Jace týče, on – stejně jako například Adrian z Pokrevních pout – táhne příběh zcela jistě nahoru a jeho smysl pro humor může být hrubý, jeho projev ironický, arogantní a namyšlený, ale stejně jsem se jeho hláškám od srdce ráda zasmála. Alek a Isabela byli poměrně složité postavy. Měli své problémy a své „kostlivce ve skříni“ ale i přesto se chovali obětavě a byli ochotní položit jeden za druhého život.

Hodnocení:
V knize najdeme jen omezený počet postav, nejsou zde lidi, kteří by příběhu byli na nic. Vždy jen charaktery, které příběh sami o sobě někam zavedou. Myslím, že tvoří skvělou kulisu příběhu a každý z nich má své specifické vlastnosti.
Vlastně nemohu říct, že by mě kniha nějakým způsobem zklamala. Byla jistě jiná, než jsem podle traileru k filmu očekávala, ale to bych spíše mohla vinit tvůrce filmu z odvrácení se od knihy. Svět, který Cassandra vytvořila je perfektní, jiskřivý a já si ho zamilovala. Knížka se bude určitě líbit všem s velkou představivostí, oblibou ve fantasy a Young Adult žáru.
8,5/10

Trailer k filmovému zpracování knihy:

Zdroj obrázků
Knihu můžete koupit zde

!Moc děkuji nakladatelství Knižní Klub za poskytnutí recenzního výtisku!

9 komentářů:

  1. Četla jsem to před rokem a teď, zpětně, začínám o knížce pochybovat :D jestli je vážně tak dobrá, jak mi připadalo. Asi si ji budu muset přečíst znova =D Jenom jsem měla tu smůlu, že mi kámoška dopředu vyžvanila všechny hlavní převraty (fakt díky!) :D skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Já jsem upřímně zvědavá na další díly, protože tohle ještě nebylo úplně ono :)

      Vymazat
  2. Super recenze,knížku si na jejím základě ráda přečtu, možná zauvažuji a zakoupení. Petra

    OdpovědětVymazat
  3. s recenzí plně souhlasím:) popisy byly sice zdlouhavé, ale ne zase tak moc, aby člověka odradily do knihy. Bylo to vlastně velmi příjemné čtení. Druhý díl se mi líbil o něco víc - možná víc akce:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, druhý díl byl určitě lepší! A třetí - paráda :)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze :)
    Já si tuhle sérii vůbec celou strašně oblíbila (četla jsem ji v tom původním starším českém vydání) a díky dalším dílům jsem možná trochu pozapomněla na ten první, ale zase jsem byla ochotná odmáznout mu ty "chyby" - vlastně si vůbec nepamatuji, že by mi tam nějak vadily zdlouhavé popisy - ale třeba mi prostě jen tohle hloubkové rozebírání všech detailů vyhovuje :) Jestli můžu něco dodat - rozhodně si přečti ty další dva díly (tedy ono jich je celkem vlastně šest, ale to je vůbec trochu složitější :D ). Každopádně třetí díl se mi líbil asi nejvíc, doporučuju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem přečetla i druhý a třetí a musím uznat, že byly parádní! Série je to fajnová a snad se mi ani nechce číst ty další tři díly. Líbí se mi, jak to skončilo teď a myslím, že by bylo lépe, kdyby to autorka nechala tak. Teď kdo ví, kolik našich oblíbených postav nám v šestém díle povraždí -_- :D

      Vymazat
  5. Mám přečtené také všechny zatím vydané díly a popravdě mám stejné obavy o hrdiny :) Ale na druhou stranu se mi zdá, že příběh není tak úplně dokončený... svým způsobem si můžete představovat jak by se příběhy postav dále rozvětvovaly. Kdyby neexistovalo pokračování ani by mi to nevadilo, ale takhle... mě nedonutí nic nečíst další díly :)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)