27 září, 2013

Nemožná holka @adorkable by Sarra Manning

Proč jsem se na knihu vrhla útokem:
Jednoduše mohu říct, že mě zaujala. Jak obálkou (která je mimochodem naživo ještě bláznivější než na obrázku), tak i anotací, která ale zdaleka nevystihuje všechny klady této knihy.

Můj názor:
Adorkable !Tato kniha, to je něco speciálního. Už anotace vlastně vykládá své. Kniha je o výjimečné, podivné, ale zvláštní dívce, má zvláštní námět, je zvláštně napsaná. Je to vyloženě jeden z těch kousků, které si člověk po přečtení skutečně zapamatuje. Proč? První a ta nejzásadnější věc je, jak je napsaná. Čtenář otevře knihu, přečte první, druhou, třetí stranu a co vidí? Neobyčejný styl psaní. Naprosto přímý, bez omáčky, bez okolků. Autorka se s námi nijak nemaže, jednoduše nás vezme a vhodí do víru toho šíleného, ale přesto milého děje.

Jakkoli se může zdát příběh povrchní, nijak hluboký či odehrávající se stále na jedné rovině, bez jakéhokoli posunu vpřed, není to pravda. Jednoduchý námět, který by jiný autor nedokázal takto zajímavě zpracovat je v tomhle případě podán originálním, neokoukaným způsobem s pořádnou špetku jiskry a šmrncu.

Kniha navíc začíná v místě, kdy hlavní hrdiny neznáme. Víme pouze to, co můžeme zpozorovat ze způsobu, jak na ně reagují ostatní postavy v knize. Jak se ale posouváme stále dál, dostáváme se hlouběji a hlouběji do nitra charakterů. Zjišťujeme – a to je také jedna z věcí, které jsem se díky této knize naučila -, že pod povrchem se vždycky skrývá více, než vidíme.
Untitled

Díky dvoum úhlům vyprávění si na své přijdou jak fanoušci magořin a ujetosti, tak i ti, kteří takovýto přístup odsuzují. Hlavní hrdinka Jeane je na jednu stranu otravná, panovačná, sebestředná a ujetá, ale na druhou je to jen člověk, kterého nikdy nikdo nedokázal pochopit, o kterého se nikdy nikdo pořádně nestaral. Hlavní hrdina Michael byl přesný příklad slušňáka, hodného hocha. Byl úžasným Jeaniným protipólem a bylo vtipné sledovat, jak se vždy tyto dva temperamentní póly setkají.

Hodnocení:
Co získáte, když si knihu přečtete? Spostu smíchu a ještě více zamyšlení nad životem. Pokud se nebojíte ujetosti a nepředvídatelnosti, pokud jste fanoušky originality a chtěli byste zažít ten pocit, kdy Vás kniha přinutí chtít být její součástí, jste na správné adrese.
Shrnutí? Skvělá, pohodová, vtipná, odlišná, revoluční, potrhlá kniha s ještě potrhlejší hrdinkou, která v knize dospěla a uvědomila si (a pomohla uvědomit si i nám čtenářům), že svět tvoříme my, nikoli on nás.
8/10

Zdroj obrázků
Knihu můžete koupit zde

!Moc děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)