27 května, 2013

Avena: Skrytá by Marienne Curley (RECENZE)

Proč jsem se na knihu vrhla útokem:
A forest portal to another dimension of Earth?Avena: Skrytá mě zaujala hned v prvním momentě, kdy jsem se dozvěděla, že ji bude Jota vydávat. Obvykle mou pozornost připoutá každá Young Adult kniha, ale zda si ji přečtu rozhodne především to, zda mě něčím zaujme. Skrytá má každopádně velmi nápadnou a nápaditou obálku, kterou člověk nemine a hádám, že spolu s popisem děje se pro čtenáře fantasy Young Adult literatury stává téměř neodolatelnou. Pro mě se každopádně neodolatelnou stala.

Můj názor:
První dojmy byly všelijaké. Po prvních stranách Vás praští do nosu fakt, že začátek téměř dokonale kopíruje úvod všech paranormálních sérií. Začala jsem mít strach, že půjde v podstatě o to stejné, jako v každé anděly zahlcené sérii, kupodivu, ale Avena měla něco, co například Pád (andělská série od autorky Lauren Kate) postrádal. A to velice výjimečnou atmosféru a, jak se dozvíte v knize později, i poměrně originální zápletku. Myslím, že nejednoho čtenáře překvapí, kam se nakonec děj stočil.

Avena: Skrytá je opět jednou z knih, které jsou vyprávěny z pohledu dvou hlavních hrdinů- věčného smolaře Jordana a nadané, neobvykle silné a rychlé dívky Ebony. Tento způsob vyprávění se už docela rozmohl, ale v této knize se mi líbilo, že příběh nebyl vyprávěný z úhlu dvou hlavních aktérů, ale jeden z nich, jako by příběh jen z povzdálí sledoval. Autorka zahrnula do knihy úhel pohledu jedné jakoby vedlejší postavy, díky které jsme měli představu, jak asi odvěký boj dobra a zla musí připadat někomu naprosto cizímu tomuto prostředí.

Gothic stairwayAutorka si velmi pěkně pohrávala s vytvořením celkové atmosféry kolem andělů a zahrnula je hezkou rouškou tajemství. Jak sama anotace říká, andělé zde nejsou dokonalé bytosti zahalené bílým světlem, ale spíš se podobají lidem a nejsou jim cizí také některé záporné emoce. Naopak temná strana této společnosti je skutečně temná, i když zde probleskují momenty, kdy si člověk říká, že zlý člověk je často jen zoufalý a neschopný nalézt jinou cestu, než tu temnou.

Bohužel ale byla kniha dost táhlá a do dvousté strany poměrně nezajímavá. Nějaké ta akce se objevila opravdu až tak ve druhé třetině, kde ale opravdu o napětí nebylo nouze. Do té doby se děj pomalu rozjížděl a tak měl člověk více možností všímat si nedokonalostí. Často mi vyprávění přišlo příliš zdlouhavé, někdy naopak useknuté a v mnoha momentech těžko uvěřitelné.

The symbolic white feather.Co se postav týče, Ebony nebyla nijak nesympatická, ale nepřišla mi ani zajímavá. Často jsem její chování nechápala a kroutila jsem hlavou nad autorčiným naprosto nulovým emočním vyžitím. Obemyká ji spoustu tajemství (což byla také jedna z věcí, které mě udržely při čtení v první polovině) a i když tyto tajemství občas vyznívají zmateně a překombinovaně, mají zde svůj význam. Člověk se skutečně na konci dozví vše, co je důležité, nebojte.
Jared je trochu naivní a na rozdíl od Ebony mi jeho chování čas od času lezlo na nervy. Nebyl to určitě jeden z těch oslnivých mužských hlavních hrdinů s pořádnou jiskrou, kteří Vám padnou do oka hned v prvním okamžiku a vy omdléváte touhou mít takového klučinu i doma. Zkrátka průměrný kluk s prostoduchými sny a podivnou minulostí.

Hodnocení:
Nakonec už bych jen chtěla říct, že ačkoli začátek knihy mě nijak neoslnil, konec a závěrečná scéna mi to plně vynahradily a s radostí musím potvrdit, že kniha předčila má očekávání. Konec si myslím, že byl solidní a díky němu mám teď pořádnou chuť hned se pustit do druhého dílu (který ještě ale bohužel nevyšel ani v AJ). Avena: Skrytá je mírně nadprůměrná andělská kniha, s jiskřivou atmosférou, obyčejnými hrdiny a často zmiňovaným odvěkým bojem dobra a zla, která určitě stojí za přečtení.
6/10

Zdroj obrázků
Knihu koupíte zde

!Mockrát děkuji nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Na Skrytou jsem se vážně těšila ale moc lidí ji vyloženě nechválí. No, řekla bych, že si budu muset udělat také vlastní obrázek:)
    Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, chce to udělat si vlastní názor :)
      Děkuju! :)

      Vymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)