09 dubna, 2013

Lovkyně snů- Procitnutí by Lissa McMann (RECENZE)

















Tumblr_mkz7p6ph5b1ron275o1_500_largeProč jsem se na knihu vrhla útokem
Lovkyně snů je zajímavý kousek, který člověka tak nějak uchvátí už na první pohled. Přesněji řečeno, mě určitě uchvátil na první pohled. Abych pravdu řekla, nejsem si úplně jistá, proč jsem z toho kvanta různých fantasy knih sáhla právě po téhle. Můžu to nazývat nutkáním, nebo třeba náhodou. Jediné, co vím určitě je, že tahle série má vážně dobré ohlasy a co jsem kde slyšela, všem se moc líbila, možná právě proto, jsem si ji podvědomě vybrala a přečetla.

Můj názor:
Já myslím, že zdůrazňovat nějakou originalitu, co se začátků YA knih týče je už docela zbytečné. Většinou nás přivítá střední škola, školní lavice a ti starší z nás si můžou zavzpomínat na staré časy. Pro ty z nás, kteří tuto nevelmi oblíbenou instituci stále navštěvují, může být vracení se do ní stále znovu a znovu i ve volném čase trochu ohrané. Stejně tak ohrané je to i pro mě, ale řekněme, že nad tím vždy přivírám oko, protože je vážně těžké nějak se od začátku odpíchnout a vymyslet něco poutavého a čtivého.

Až ke konci jsem se dozvěděla, jak to v tomto světě vlastně všechno funguje a určitě se mi líbil celkový nápad. Lovkyně snů je námět zajímavý a já mám takový pocit, že jsem ho snad nikde jinde ani nezachytila. Možná mě trochu mrzí, že zpracování už zas tak slavné nebylo, ale co se tématu týče, tak určitě přičítám bod k dobru. Sama se o sny docela zajímám (jejich symbolika je často hodně zajímavá) takže mi příběh byl blízký a já si ho užila.

Tumblr_mka3qk5umu1r0i9t4o1_400_largeCo se zpracování týče. Na můj vkus byla celá knížka až příliš rozškatulkovná do jakýchsi odvětví, kapitol a částí, díky kterým mi to celé připadalo takové umělé a až moc naplánované. Nebyla v tom žádná volnost a iniciativa. Příběh byl vyprávěný hrozně zkrátka, bez emocí a stroze. Občas jsem si připadala, že čtu nějaký scénář a jenom se posouvám od jednoho kroku k druhému. Na mě to působilo hrozně ploše a nedůvěryhodně. Měla jsem někdy až pocit, že se sama v nějakém tom snu vznáším.
Naopak pěkně vykreslené byly samotné sny, které byly velkou součástí knihy. Byly správně pomotané a nesmyslné, přesně takové, jaké opravdové sny jsou.

Hodnocení:
Připadala jsem si trochu jako na horské dráze. V jednu chvíli vážně super, poutavý příběh, který měl šťávu a hlavně hlavu a patu. Za chvíli trochu poťouchlý zvrat událostí, při čemž jsem nevěděla, co si o tom mám myslet. To samé postavy. Pro mě to byli úplní cizinci, vůbec jsem je nestačila nijak poznat, nebo si je oblíbit. Jakékoli vztahy mezi nimi byly těžko uvěřitelné až občas iracionální. Vysvětlete mi, jak může postava někomu tak neskutečně věřit, když se ani pořádně neznají a navíc jí k tomu ten dotyčný ani nedal důvod. Působilo to na mě trochu jako takový dívčí naivní románek, který čas od času postrádal vyšší smysl věci. Na druhou stranu bych knížku nazvala ‚knižní jednohubkou‘, protože musím vážně uznat, že se četla skvěle a hlavně rychle. Takže s poutavostí to taky nebylo nijak špatné.

5/10
 Trailer ke knize:

Zdroj obrázků 
Knihu můžete koupit zde

!Mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Mě tahle kniha štvala od začátku do konce. Na další díly nemám vůbec chuť.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se naopak tato kniha moc líbila a další díl má být ještě o hodně lepší, tak uvidím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Celkom dobrý nápad, ale nie je to nič až tak extra. Najviac sa mi lúbi zo séria 2. diel 8)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý komentář!
Prosím, nepoužívejte možnost 'Anonymní', díky! :)